2ος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού

Το σχολείο μας διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον ενδοσχολικό Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με τίτλο «Όταν η τέχνη εμπνέει τη λογοτεχνία».

Κεντρικό στοιχείο του διαγωνισμού, ο οποίος τείνει να γίνει θεσμός, αποτελεί η σύνδεση της δημιουργικής γραφής με την εικαστική τέχνη. Τη φετινή χρονιά έμπνευση και αφετηρία για τη συγγραφή των παραμυθιών θα αποτελέσει ο πίνακας Βάρκα με πανί (Πάνορμος, Τήνος) του ζωγράφου Νικόλαου Λύτρα (1883-1927), ο οποίος συγκαταλέγεται στους ανανεωτές της νεοελληνικής τέχνης των αρχών του 20ού αιώνα επηρεάζοντας την εξέλιξη της ελληνικής ζωγραφικής χάρη τόσο στη διδασκαλία του στη Σχολή Καλών Τεχνών όσο και στο πρωτοποριακό του έργο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό καλούνται να αποτυπώσουν στο χαρτί σκέψεις και συναισθήματα, ανησυχίες, όνειρα και προσδοκίες, ακόμα και την αίσθηση του παράλογου, μέσα από πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η ενεργοποίηση της δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και των συναισθημάτων των μαθητών και μαθητριών μέσα από τη λογοτεχνική έκφραση και την αναπαράσταση της πραγματικότητας και του φαντασιακού. Με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, τα παιδιά αντιλαμβάνονται την καλλιτεχνική έκφραση ως τρόπο με τον οποίο το άτομο μπορεί να περιγράψει το βιωματικό και ψυχικό δυναμικό του και το περιβάλλον, παρεμβαίνοντας και μετασχηματίζοντας τα.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και η συμμετοχή είναι προαιρετική. Θα γίνουν δεκτές είτε ατομικές είτε ομαδικές εργασίες (με μέγιστο αριθμό τα 3 άτομα ανά ομάδα) με τις εξής προδιαγραφές:

1.Μαθητές Α’ & Β’ Τάξης: κείμενα έως 500 λέξεις.

2. Μαθητές  Γ’ & Δ’ Τάξης: κείμενα έως 700 λέξεις.

3. Μαθητές Ε’ & ΣΤ’ Τάξης: κείμενα έως 1000 λέξεις.

  • Κάθε παραμύθι θα υποβληθεί σε αρχείο κειμενογράφου τύπου Word (σελίδα Α4, συνηθισμένα περιθώρια, μονό διάστιχο, μέγεθος 12, γραμματοσειρά Bookman Old Style).
  • Σε κάθε παραμύθι πρέπει να αναγράφεται ο τίτλος, το ονοματεπώνυμο των μαθητών και μαθητριών και η τάξη όπου φοιτά.
  • Για κάθε συμμετοχή απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα με την οποία επιτρέπει την συμμετοχή του παιδιού στον διαγωνισμό. Μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε το συνημμένο αρχείο εδώ.

Όλα τα έργα των μαθητών και των μαθητριών θα συμπεριληφθούν σε συλλογικό έργο το οποίο θα αναρτηθεί σε ψηφιακή μορφή (e-book) στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:

  • 22 Απριλίου έως 19 Μαΐου: Έναρξη διαγωνισμού και συγγραφή παραμυθιών.
  • 20 Μαΐου έως 2 Ιουνίου: Αποστολή των κειμένων και των υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων/κηδεμόνων στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου alice_our@hotmail.com (Ουρομίδου Αλίκη)
  • 3 Ιουνίου έως 9 Ιουνίου: Έλεγχος των υποβληθέντων παραμυθιών.
  • 10 Ιουνίου έως 14 Ιουνίου: Απονομή Επαίνων Συμμετοχής. 

Κάθε Πέμπτη, 10:45 με 11:30 (4η ώρα), η εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής και συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Αλίκη Ουρομίδου θα παρευρίσκεται στον χώρο της βιβλιοθήκης του σχολείου, για ενημέρωση των μαθητών και των μαθητριών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και για επίλυση αποριών.

Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε έναν οδηγό συγγραφής παραμυθιού για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ουρομίδου Αλίκη, Γεράνη Χρύσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *