Μαθητές εκπαιδεύουν μαθητές για τη διαχείριση της βιβλιοθήκης

Πλησιάζοντας στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης ανέλαβαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο, ενημερώνοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ Τάξης για τον τρόπο αυτοδιαχείρισης και λειτουργίας της σχολικής βιβλιοθήκης.

στιγμιότυπο από την παρουσίαση

Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και υπευθυνότητας, τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσίασαν στους μικρότερους συμμαθητές τους τη διαδικασία δανεισμού και επιστροφής βιβλίων, την οργάνωση του χώρου και τους βασικούς κανόνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της βιβλιοθήκης.

με τη συγχρηματοδοτηση logo

Η δράση, η οποία εντάσσεται στις δραστηριότητες ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+ 2025-1-EL01-KA121-SCH-000331954, αποτελεί την επισφράγιση μιας σειράς πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν την περσινή χρονιά και συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής οι υπεύθυνοι μαθητές και μαθήτριες της σχολικής βιβλιοθήκης, σύμφωνα και με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις ενσωμάτωσης των μετακινούμενων εκπαιδευτικών στα ευρωπαϊκά σχολεία που επισκέφτηκαν.

στιγμιότυπο από την παρουσίαση

Μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στη λειτουργία και την οργάνωση της βιβλιοθήκης, αλλά και την υποστήριξη των μικρότερων μαθητών και μαθητριών, τα παιδιά ανέπτυξαν δεξιότητες υπευθυνότητας, συνεργασίας, επικοινωνίας και αυτονομίας. Παράλληλα, η δράση ανέδειξε τη σημασία της μάθησης μέσα από τη συνεργασία μεταξύ συνομηλίκων (peer learning) και συνέβαλε στην ενίσχυση μιας συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας, όπου όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετέχουν ενεργά, αναλαμβάνουν ρόλους και αισθάνονται μέλη μιας κοινότητας που μαθαίνει και εξελίσσεται συλλογικά.

Η προσέγγιση αυτή συνδέεται άμεσα με τις σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές και τους στόχους του Σχεδίου που υλοποιεί το σχολείο μας, με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή, την αυτονομία και την καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *