Ισότιμη μάθηση μέσα από τη λογοτεχνία
Το μάθημα των Αγγλικών στην Ε’ και ΣΤ’ Τάξη ενσωματώνει λογοτεχνικά κείμενα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες των μαθητών και των μαθητριών και δημιουργώντας ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον μάθησης.

Συγκεκριμένα, με αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα του Σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+ 2023-1-EL01-KA120-SCH-000190187, επιδιώχθηκε η ενεργοποίηση των παιδιών και η ενίσχυση της συμμετοχής τους στη μαθησιακή διαδικασία, αξιοποιώντας το βιβλίο MUNAY: A song of hope στην Ε’ Τάξη, και το βιβλίο The boy at the back of the class στη Στ’ Τάξη.

Η ανάγνωση των βιβλίων και η συζήτηση με την οποία πλαισιώθηκε καλλιέργησαν την ενσυναίσθηση και την κοινωνική συνείδηση, και έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν νέες κουλτούρες και πολιτισμούς, να ενισχύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να σκεφτούν κριτικά, και να εκφράσουν ελεύθερα τις απόψεις τους, χωρίς τον φόβο του λάθους.

Η ομαδική εργασία και η κοινωνική αλληλεπίδραση κατά την εκπόνηση των λογοτεχνικών δραστηριοτήτων ενίσχυσε τη συνεργασία και την υποστήριξη μεταξύ των ατόμων στην ομάδα.

Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες εξάσκησαν την αγγλική γλώσσα ως αυθεντικό μέσο επικοινωνίας, καθώς μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα, συνεργάστηκαν και αλληλεπίδρασαν με συνομηλίκους από άλλες χώρες στα πλαίσια Έργου eTwinning “Book Club: A Song of Hope to foster ESL, Creativity, and Global Citizenship through Literature“.
Περισσότερες πληροφορίες για το Έργο, μπορείτε να δείτε εδώ.
Η δημιουργία ενός χαλαρού περιβάλλοντος μάθησης οδήγησε στην ισότιμη συμμετοχή παιδιών με χαμηλότερη γλωσσική ετοιμότητα καθώς προτάχθηκε η ουσία της επικοινωνίας και όχι η τελειότητα στην εκφορά λόγου.

Η χρήση λογοτεχνικών κειμένων και λογοτεχνικών δραστηριοτήτων ενίσχυσαν την αυτοπεποίθηση, την αγάπη και το ενδιαφέρον των μαθητών και των μαθητριών για την ξένη γλώσσα, τα οποία αποτελούν κεντρικές επιδιώξεις του Σχεδίου Διαπίστευσης για τα επόμενα χρόνια αναφορικά με τον Στόχο 3: Ενίσχυση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης με σκοπό τη δημιουργία κοινοτήτων πρακτικής και μάθησης.

