Συμπεριληπτικές πρακτικές μάθησης για βιώσιμη ανάπτυξη

Τη φετινή χρονιά, η Στ1’ Τάξη συμμετέχει στο Έργο eTwinning “Houses of the Future – From Tradition to Sustainability” με τη συμμετοχή 17 συνεργαζόμενων σχολείων από 9 διαφορετικές χώρες (Τουρκία, Γεωργία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ισπανία, Τσεχία, Λετονία, Πορτογαλία).

Κεντρική επιδίωξη του προγράμματος είναι η ενίσχυση της ισότιμης μάθησης με την εφαρμογή πρακτικών ομαδοσυνεργατικής, διερευνητικής και δημιουργικής μάθησης και με εκτεταμένη χρήση ψηφιακών περιβαλλόντων, σύμφωνα και με τα μαθησιακά αποτελέσματα του Σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+ 2023-1-EL01-KA120-SCH-000190187.

Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν σε ομάδες και χρησιμοποίησαν εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης, διαδικτυακούς πόρους και άλλα ψηφιακά εργαλεία για να μελετήσουν τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, και για να διερευνήσουν και να παρουσιάσουν την ιστορία της αρχιτεκτονικής των πόλεων τους.

Στη συνέχεια, αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι πόλεις τους μπορούν να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο στο μέλλον, ελέγχοντας την αρχιτεκτονική, τη χρήση των υλικών, τη χρήση της τεχνολογίας και την ανακύκλωση, και συνέδεσαν την περιβαλλοντική με την κοινωνική βιωσιμότητα, αναζητώντας τρόπους με τους οποίους οι προτεινόμενες παρεμβάσεις συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Τέλος, τα παιδιά προσέγγισαν εναλλακτικά το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργώντας συνεργατικές ιστορίες για ένα βιώσιμο μέλλον.

Μέσα από το έργο, οι μαθητές και οι μαθήτριες αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και τη συνεργασία, και την ικανότητα διερεύνησης, αναζήτησης και παρουσίασης της γνώσης. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργατική επίλυση προβλημάτων, μαθαίνουν να αξιοποιούν τις διαφορετικές οπτικές στην προσέγγιση ζητημάτων που συνδέονται άμεσα με την καθημερινότητά τους.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Δήμητρα Προβελεγγίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *