Κιναισθητικές αναπαραστάσεις για συμπεριληπτική μάθηση
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Τάξης δημιουργούν χοροθεατρικές αναπαραστάσεις διαφόρων οικοσυστημάτων, προσεγγίζοντας εναλλακτικά την έννοια του οικοσυστήματος στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος ‘Modular CLIL’ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Εστιάζοντας στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των άβιων και των έμβιων στοιχείων στα ποτάμια και τις λίμνες, στη θάλασσα και το δάσος, τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά για να πραγματοποιήσουν μιμήσεις και δραματοποιήσεις των στοιχείων που βρίσκονται στα διάφορα οικοσυστήματα της χώρας μας …

Στο οικοσύστημα του ποταμού, στήνουν το σκηνικό κινώντας πανιά που ορίζουν το στοιχείο του νερού, και το εμπλουτίζουν με ξύλα και άλλα στοιχεία όπως νούφαρα, χρησιμοποιώντας όργανα ψυχοκινητικής και στεφάνια. Αναπόσπαστο κομμάτι είναι οι κάστορες και άλλα ζώα που αλληλοεπιδρούν με τα υπόλοιπα στοιχεία.

Στο δάσος σχηματίζουν με το σώμα τους τα δέντρα και μιμούνται τα διάφορα ζώα που ζουν σε αυτό το περιβάλλον.
Επιπλέον, παρουσιάζουν σε κινητικό δρώμενο τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα διάφορα οικοσυστήματα, όπως η ανεξέλεγκτη αλιεία στο θαλάσσιο σύστημα, η κλιματική αλλαγή και η εξαφάνιση ειδών.

Η σειρά των σχετικών δραστηριοτήτων υλοποιήθηκε στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής, με αφετηρία την διερεύνηση της έννοιας του οικοσυστήματος στο μάθημα των Αγγλικών, και εντάσσεται στην θεματική της ψυχοκινητικής αγωγής.

Αποτελεί εφαρμογή συμπεριληπτικών πρακτικών και αξιοποιεί τα μαθησιακά αποτελέσματα του Σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+ 2023-1-EL01-KA120-SCH-000190187 που υλοποιεί τη φετινή χρονιά το σχολείο μας με στόχο την ενίσχυση της ισότιμης μάθησης.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Παρασκευά
Συντονίστρια προγράμματος: Μυρτώ Νεράντζη


