Διασύνδεση του σχολείου με την κοινότητα

Η διασύνδεση του σχολείου με την ευρύτερη κοινότητα αποτέλεσε μία από τις κεντρικές στοχεύσεις του σχολείου μας κατά το σχολικό έτος 2023-2024.

Ενόψει της έναρξης υλοποίησης του Σχεδίου Διαπίστευσης Erasmus+, εστιάσαμε στην ενεργό εμπλοκή των γονέων των μαθητών και των μαθητριών σε ανθρωπιστικές δράσεις  και στην καλλιέργεια κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων σε όλους τους εμπλεκομένους στην εκπαιδευτική κοινότητα. 

Πιο συγκεκριμένα αναλάβαμε, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε πρωτοβουλίες όπως:

  • την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε δεξιότητες παροχής πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ),
  • την εθελοντική πιστοποίηση σε δεξιότητες ΚΑΡΠΑ της εκπαδευτικού ΠΕ11 Παρασκευά Μαρίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, μέσω του KIDS SAVE LIVES,
  • την εκπαίδευση των Ε’ και ΣΤ΄ Τάξεων σε δεξιότητες παροχής πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ),
  • την εκπαίδευση και συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών της Ε΄τάξης στο Μαθητικό Διαγωνισμό καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2024» όπου πήραν μέρος  αθλητές και αθλήτριες από περισσότερα από 160 Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, με φυσική συμμετοχή 1.000 και περισσότερων αθλητών και αθλητριών, εκπαιδευτικών, γονέων και εθελοντών.

Στην διάρκεια της χρονιάς και στα πλαίσια του καινοτόμου προγράμματος «Εργαστήρια ανάπτυξης της κοινωνικο-συναισθηματικής αγωγής» οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ Τάξης με τη βοήθεια ενός μέντορα και της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές θέσης ανάνηψης, παροχής πρώτων βοηθειών, διαχείριση τραύματος, διαχείριση πνιγμονής και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Στον μαθητικό διαγωνισμό συμμετείχαμε με τρία παιδιά,  τα οποία διαγωνίσητκαν στην ΚΑΡΠΑ με τα παιδιά των άλλων σχολείων. Τα ζευγάρια διασωστών δούλεψαν διαδοχικά και μοιράστηκαν το χρόνο, με το ένα μέλος να δίνει πρώτες βοήθειες και το άλλο να κρατά το ρυθμό, ενώ ανά διαστήματα άλλαζαν ρόλους.

Οι εκπρόσωποι του σχολείου μας μέσω της ειδικής εφαρμογής που «μετρά» την ποιότητα των κινήσεων έπιασαν το εξαιρετικό ποσοστό 91%.

Τέλος, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου πρόσφερε στο σχολείο έναν ημιαυτόματο εξωτερικό απινιδωτή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ανέλαβαν τον εκ περιτροπής έλεγχο καταλληλότητας του εξοπλισμού και την εκπαίδευση τόσο του προσωπικού, όσο και των υπολοίπων παιδιών του σχολείου μας.

Ο απινιδωτής καταχωρήθηκε με επιτυχία στον Εθνικό χάρτη απινιδωτών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα χρήσης του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καλύπτοντας όχι μόνον το σχολείο μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *