Δημιουργική ανάγνωση μαθαίνοντας για την οικογένεια

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β1 Τάξης έρχονται σε επαφή με τις ποικίλες πολιτιστικές εκφάνσεις της σύγχρονης οικογένειας, διαβάζοντας και δημιουργώντας ιστορίες.

Με αφετηρία το βιβλίο του Christian Jolibois Ένας Αδερφούλης και για Μένα! και με την καθοδήγηση της Δασκάλας του τμήματος Δήμητρας Προβελεγγίου, τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά με σκοπό τη δημιουργία αφηγήσεων οι οποίες σχετίζονται με την οικογένεια και το περιεχόμενο του βιβλίου.

Αρχικά, οι ομάδες οργάνωσαν την εργασία τους, αποφασίζοντας για τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων και αναθέτοντας στα μέλη τους καθήκοντα ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές τους. Τα μέλη της ομάδας έπρεπε να συναποφασίσουν για τον τίτλο της ιστορίας και τα βασικά στοιχεία της πλοκής, το κανάλι πραγμάτωσης (γραπτός ή προφορικός λόγος), όπως επίσης και για την εικαστική απόδοση των χαρακτήρων και των άλλων στοιχείων της αφήγησης, και τη διαμόρφωση των επιμέρους κεφαλαίων και σκηνών. Άλλες επιμέρους δραστηριότητες αφορούσαν στη συγγραφή του κειμένου, τη δημιουργία των ηρώων, την κατασκευή του σκηνικού και, τέλος, τη διανομή των ρόλων και τη βιντεοσκόπηση της ιστορίας. Επίσης, σε σύνδεση με το μάθημα της Γλώσσας και την Ενότητα «Εφημερίδες! Εφημερίδες!», οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν μια βιβλιοπαρουσίαση και μια παρουσίαση των δράσεων, προκειμένου να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Οι παραπάνω δραστηριότητες δημιουργικής ανάγνωσης, γραφής και συλλογικής εργασίας καλλιέργησαν, εκτός από τη Φιλαναγνωσία και τη συνεργασία, δεξιότητες ανάγνωσης και μάθησης, τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη. Εντάσσονται στις δράσεις του καινοτόμου Προγράμματος Φιλαναγνωσίας «Στην αγκαλιά ενός βιβλίου», το οποίο εστιάζει στο θέμα της οικογένειας προωθώντας τη συμπερίληψη, και υλοποιείται με τη σύμπραξη και τη συνεργασία πολλών τμημάτων. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η τάξη ασχολήθηκε επιπλέον με τα βιβλία Ξεκίνα με μια Λέξη και Το Μεγάλο Βιβλίο για τις Οικογένειες.

Περαιτέρω πληροφορίες για τις δράσεις του Προγράμματος Φιλαναγνωσίας μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του προγράμματος https://booksarefamily.wordpress.com/.

Ακολουθούν τα κείμενα των παρουσιάσεων που ετοίμασαν και υλοποίησαν οι ομάδες αναφορικά με την εργασία τους και τη δημιουργία της αφήγησης, όπως επίσης και τα βίντεο των οπτικοποιημένων ιστοριών τους.

Ταινία «Η Μίκη και το καινούριο αδερφάκι της»

Εμείς σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο με το βιβλίο, απλά βάλαμε άλλους χαρακτήρες. Χρησιμοποιήσαμε ένα χαρτόνι, μπογιές, μολύβια και φυσικά πολλές μαριονέτες. Αυτό το παραμύθι το έφτιαξε όλη η ομάδα. Γράψαμε μία ωραία και φανταστική ιστορία, γιατί πρώτα δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε, έτσι εμπνευστήκαμε για να κάνουμε αυτό το τέλειο βιβλίο. Ένα μαϊμουδάκι ήθελε ένα αδερφάκι. Μια μέρα, η μαμά του γέννησε ένα αυγουλάκι. Αλλά δυο φίδια πήραν το μαϊμουδάκι. Έπειτα κάποια στιγμή το αυγό που είχε μέσα το μαϊμουδάκι ράγισε.

Ταινία «Το σκυλάκι που ήθελε αδερφάκι»

Η ιδέα για τα σκυλάκια μας ήρθε, επειδή ακούσαμε μια ιστορία για τον Καρμελίτο. Μόλις τελειώσαμε με τους χαρακτήρες μας, όλοι πήραν τους ρόλους τους. Στήσαμε το σκηνικό, δυσκολευτήκαμε λίγο, αλλά τα καταφέραμε! Η Αντιγόνη ήταν το πουλάκι, η Ιφιγένεια ήταν η μαμά σκύλος, η Σοφία ήταν το μεγάλο αδερφάκι. Ο Κωνσταντίνος ήταν το μωρό, ο Κυριάκος ήταν ο λύκος και ο Κωστής ήταν γιατρός. Στήσαμε δέντρα, θάμνο κι ένα σπιτάκι για σκύλο.

Ταινία «Οικογένεια Παπαγάλου»

Διαλέξαμε με την ομάδα μου να κάνουμε μια οικογένεια παπαγάλων. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα σκηνικά και τους ήρωες. Μετά, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την ιστορία μας. Συζητήσαμε με την ομάδα μας το θέμα της ιστορίας μας και κάναμε αυτό το αποτέλεσμα που άρεσε σε όλους. Ήταν ωραία η ομαδικότητά μας! Πιο μετά βιντεοσκοπήσαμε την ταινία μας. Ήταν δύσκολο να κάνουμε την ταινία. Όμως τα καταφέραμε καταπληκτικά! Ήταν τέλεια εμπειρία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *