Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Την Τρίτη, 2 Απριλίου, το σχολείο μας τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου με την υλοποίηση ποικίλων δραστηριοτήτων και δράσεων φιλαναγνωσίας από εκπαιδευτικούς και παιδιά.
Η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιερώθηκε το 1966 από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), και συμπίπτει με την ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Κρίστιαν Άντερσεν. Με αφετηρία την αφίσα που δημιούργησε το ιαπωνικό τμήμα του ΙΒΒΥ, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ1, με την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ματίνας Οικονομίκου, εστίασαν στη λέξη “ελπίδα”, η οποία εμφανίζεται στα ελληνικά ανάμεσα σε πολλές άλλες γλώσσες, και δημιούργησαν τις δικές τους αφίσες για τον εορτασμό της ημέρας.
Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ1 Τάξης ασχολήθηκαν με το βιβλίο “Τα χρώματα του πολέμου” του Μάριου Μάζαρη. Με αφετηρία το βιβλίο και με την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων της τάξης Κάτιας Δασκάλου, μίλησαν για την έννοια της διαφορετικότητας και δημιούργησαν κολάζ-αφίσα για να διακοσμήσουν τον χώρο της όμορφης βιβλιοθήκης του σχολείου.
Αφιέρωσαν επιπλέον χρόνο στη βιβλιοθήκη συνοδεία της δασκάλας του τμήματος Εριέττας Χατζηιωάννου. Περιηγήθηκαν στα ράφια με τα βιβλία και εστίασαν στις κατηγορίες, διάλεξαν τα βιβλία που τους κίνησαν το ενδιαφέρον, και κάθισαν αναπαυτικά να τα απολαύσουν μόνοι ή με τους φίλους τους. Στο τέλος, τα παιδιά έφυγαν ευχαριστημένα με το βιβλίο της αρεσκείας τους στο χέρι!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ2, με αφετηρία μια προτεινόμενη άσκηση της Γλώσσας και την καθοδήγηση της δασκάλας τους Ελένης Τσιάμη, έφτιαξαν Το Δέντρο της Φιλαναγνωσίας, γράφοντας στα φυλλαράκια του δέντρου τον τίτλο του αγαπημένου τους παιδικού βιβλίου, τον ή την συγγραφέα και τους ήρωες του βιβλίου, και τους λόγους για τους οποίος είναι το αγαπημένο τους.
Τέλος, η Α’ Τάξη του σχολείου μας ταξίδεψε σε μαγικούς κόσμους, μέσα από τις όμορφες ιστορίες των βιβλίων που επισκέπτηκαν την τάξη. Συμμετέχοντας σε ποικίλου τύπου δραστηριότητες με τη βοήθεια της δασκάλας του τμήματος Μαρίας Λιάπη, τα παιδιά εξάσκησαν τη λεπτή κινητικότητα και τη δημιουργικότητά τους, αλλά και τον προφορικό λόγο, προετοιμάζοντας και υλοποιώντας την παρουσίαση του αγαπημένου τους βιβλίου!