Γιορτάζοντας τη διαφορετικότητα

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β2 Τάξης συμμετείχαν σε μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες που στόχο είχαν τη γνωριμία με την έννοια της διαφορετικότητας και την ανάδειξη της αξίας της.

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Έλληνα ιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα στον τύπο DNA των ατόμων με Σύνδρομο Down, τα οποία εμφανίζουν ένα 3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος. To 2011 o Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη διακήρυξη ορισμού της 21ης Μαρτίου ως Παγκόσμιας Ημέρας για το Σύνδρομο Down.

Οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν τα παιδιά περιλαμβάνουν την ανάγνωση του παραμυθιού Οι ξεχωριστοί φίλοι του Άλκη της Δασκάλας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, κας Αλίκης Ουρομίδου. Με αφετηρία την παραμυθιακή ιστοριά μιας ξεχωριστής παρέας παιδιών με ειδικές ανάγκες, οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες προβληματίστηκαν και κατανόησαν πληρέστερα την έννοια της διαφορετικότητας, και συζήτησαν με την κα Ουρομίδου για τις ιδιαιτερότητες και την αξία της πολυμορφίας. Με στόχο τη γνωστική και συναισθηματική κατανόηση του άλλου, τα παιδιά πήραν διαφορετικούς ρόλους, και συμμετείχαν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες υιοθέτησης και εναλλαγής διαφορετικών οπτικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό προκάλεσε η δραστηριότητα κατά την οποία τα παιδιά φόρεσαν τις διαφορετικές πολύχρωμες κάλτσες τους συμμετέχοντας και εκείνοι με την σειρά τους στην πανελλήνια καμπάνια ευαισθητοποίησης που διοργανώθηκε με σύνθημα “ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΛΤΣΕΣ”.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Γιώτα Κουτλή και Αλίκη Ουρομίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *