Αξιοποιώντας τα μαθησιακά αποτελέσματα Erasmus+ στο δίκτυο SALL – Schools as living labs

Με αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα του Σχεδίου Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας» και επιδιώκοντας την περαιτέρω βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, το σχολείο μας συμμετέχει στο διεθνές δίκτυο σχολείων SALL – Schools as living labs.

Το δίκτυο ιδρύθηκε με σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης STEM Εκπαίδευσης μέσα από τη συστηματική διασύνδεσή της με πραγματικά προβλήματα και προκλήσεις. Τα σχολεία που εντάσσονται στο SALL επιδιώκουν να αποτελέσουν παράγοντες προώθησης της ευημερίας για την τοπική κοινότητα, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και αντιμετωπίζοντας υπαρκτά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σχολείο μας αξιοποίησε τα μαθησιακά αποτελέσματα της επιτόπιας παρακολούθησης στο Vasa International School of Stockholm για να εμπλουτίσει την προτεινόμενη μεθοδολογία με δραστηριότητες που προωθούν την ενεργητική μάθηση, τη διερεύνηση και την επίλυση προβλημάτων, κατά την υλοποίηση του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Διερευνώντας τις επιπτώσεις της σχολικής μας μετακίνησης».

Ακολουθώντας τη μέθοδο CLIL κατά την εκμάθηση των Αγγλικών, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ Τάξης χρησιμοποίησαν την ξένη γλώσσα για να κατανοήσουν την έννοια της βιωσιμότητας, το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τον αντίκτυπο των αυξημένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, με αφετηρία το πραγματικό πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εστίασαν στην ανάγκη για βιώσιμη μετακίνηση, σχεδίασαν και διεξήγαγαν έρευνα για το αποτύπωμα άνθρακα της μετακίνησης εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών από και προς το σχολείο, και δημιούργησαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για την ενημέρωση της σχολικής κοινότητας.

Αναλυτική περιγραφή του Προγράμματος «Διερευνώντας τις επιπτώσεις της σχολικής μας μετακίνησης» στο SALL μπορείτε να βρείτε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *