Δραστηριότητες αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Erasmus+KA122-SCH-C1D75D65: Νερό, το πρώτο στοιχείο ζωής

Οι δραστηριότητες αξιοποίησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων του Σχεδίου Erasmus KA122-SCH-C1D75D65 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας» για τη Δ’ Τάξη είχαν ως θέμα εστιασμού το νερό.

Προσεγγίζοντας το νερό ως το φυσικό στοιχείο που υπάρχει σε διάφορες μορφές στο πλανητικό μας σύστημα, και όχι μόνο, και μπορεί να συντηρήσει τη ζωή, οι μαθητές και οι μαθήτριες πήραν μέρος σε μια σειρά από βιωματικές και διερευνητικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της διδασκαλίας διαφόρων διδακτικών αντικειμένων, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους και καλλιεργώντας γνωστικές, επικοινωνιακές και συνεργατικές δραστηριότητες.

Αφετηρία του προγράμματος αποτέλεσε η επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για το σύστημα ύδρευσης μιας πόλης και για την εξέλιξή του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κάθε εποχής, όπως είναι η αύξηση του πληθυσμού της πόλης και η ανάγκη για ορθή διαχείριση των αποθεμάτων. Συνομίλησαν με επαγγελματίες στο τομέα της ύδρευσης, είδαν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος και πειραματίστηκαν με τους διάφορους μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται, και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους αναφορικά με την ορθή διαχείριση του νερού.

Στη συνέχεια, τα παιδιά της Δ1 Τάξης εργάστηκαν σε ομάδες για να διερευνήσουν τα χαρακτηριστικά, την κατανομή και τον κύκλο του νερού, τον ρόλο του στη διατήρηση της ζωής και περιβαλλοντικά ζητήματα που συνδέονται με την ορθή διαχείρισή του, και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην τάξη.

Τα παιδιά του Δ2 συμμετείχαν στο S.T.E.M. eTwinning Έργο From Water to Energy, με διοργανώτρια την Fatma Erturk και τη συμμετοχή συνολικά 10 εκπαιδευτικών από τρεις χώρες (Τουρκία, Ρουμανία, Ελλάδα). Το έργο έχει ως στόχο την δημιουργία μοντέλου παραγωγής ενέργειας από το νερό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν επάνω στη δημιουργία logo, αφίσας και προσομοίωσης ηλεκτρικού κυκλώματος μέσω του προσομοιωτή PHeT Colorado.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *