Ρομποτική για Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση – Συμμετοχή στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Την Πέμπτη 12 Μαΐου, οι μαθητές/τριες της Γ’ Τάξης του σχολείου μας ταξίδεψαν στη Λάρισα και παρουσίασαν στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας το ψηφιακό μας έργο “Ρομποσυναίνεση”!

Το έργο αναπτύχθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες στο Εργαστήριο Πληροφορικής (2 ώρες/εβδομάδα) από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Χρησιμοποιεί 2 microbit και υλοποιήθηκε στο προγραμματιστικό περιβάλλον Microsoft MakeCode γράφοντας κώδικα με blocks.

Το έργο βασίζεται στην έννοια της συναίνεσης, την οποία προσπαθήσαμε να μετατρέψουμε σε αλγόριθμο. Για να αναπαραστήσουμε τη συναίνεση μεταξύ δύο ανθρώπων, κατασκευάσαμε μια υφασμάτινη κούκλα και βάλαμε ένα microbit στη θέση της καρδιάς της, ώστε να εκφράζει τις προθέσεις και τα συναισθήματά της.

Αντίστοιχα, φτιάξαμε και μία θήκη για microbit που φοριέται και πάλι στη θέση της καρδιάς από τον χρήστη. Η επικοινωνία μεταξύ του χρήστη και της κούκλας γίνεται με ραδιοκύματα και η διάδραση μεταξύ τους απεικονίζει τους κανόνες της συναίνεσης.

Η καινοτόμα αυτή δράση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των εκπαιδευτικών Σκαμνιώτη Πασχαλίνας και Νεράντζη Μυρτώς στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου Ζω καλύτερα – Ευ ζην: Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως και του Προγράμματος Αγωγής Υγείας ‘Ρομποτική’ για Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση’.

Η σύλληψη της ιδέας του έργου ρομποτικής, καθώς και η καθοδήγηση για την υλοποίησή του ανήκει στην εκπαιδευτικό Πληροφορικής Σκαμνιώτη Πασχαλίνα.

Η εκμάθηση του προγραμματισμού κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς περιλάμβανε τις εξής ενότητες:

  • Είσοδος και έξοδος: Διαφορετικά συμβάντα. Εμφάνιση μηνυμάτων, αριθμών και συμβόλων στην οθόνη και έξοδος ήχου.
  • Μεταβλητές: Η έννοια της μεταβλητής, ο ορισμός και η αλλαγή της τιμής μιας μεταβλητής.
  • Ραδιο-επικοινωνία: Ορισμός ομάδας ραδιοεπικοινωνίας, ραδιο-αποστολή και παραλαβή αριθμών και συμβολοσειρών.
  • Δομή επιλογής «Αν…τότε…αλλιώς…» και λογικές συνθήκες.
  • Τυχαία επιλογή μεταξύ αριθμών.

Τέλος, για την κατασκευή της κούκλας, οι μαθητές και οι μαθήτριες έφτιαξαν το πατρόν και έμαθαν να ράβουν.

Η κούκλα μας άρχισε ήδη να ταξιδεύει σε όλες τις τάξεις του σχολείου, και ελπίζουμε να ταξιδέψει και σε άλλες παρουσιάσεις, σε φεστιβάλ και συνέδρια!

Βίντεο από την παρουσίαση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *