Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Arete Pilot 2

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ1 τάξης αξιοποίησαν την εφαρμογή “Arete Geometry App” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού καινοτόμου και ερευνητικού προγράμματος “Arete Pilot 2” που συμμετέχει το σχολείο μας. Στόχος του προγράμματος είναι η καλύτερη επεξεργασία και κατανόηση των εννοιών της Γεωμετρίας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες χωρίστηκαν σε ζευγάρια, έκαναν χρήση των προσωπικών τους iPad και της εγκατεστημένης AR εφαρμογής.  Μέσω της εφαρμογής αυτής η κάμερα του iPad καταγράφει την εικόνα (γεωμετρικό σχήμα) που βρίσκεται πάνω σε ένα χάρτινο κύβο και έπειτα το σύστημα επαυξάνει την εικόνα προσθέτοντας τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα. Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να δουν από όλες τις πλευρές τα στερεά γεωμετρικά σώματα, να κατανοήσουν τις ιδιότητές τους και να οπτικοποιήσουν το τριασδιάστατο (3D) αντικείμενο.

Κύριοι διδακτικοί στόχοι ήταν:

  • η αναγνώριση των στερεών γεωμετρικών σωμάτων,
  • η γραφική οπτικοποίηση των αναπτυγμάτων τους,
  • η αναγνώριση και κατανόηση σημαντικών γεωμετρικών εννοιών όπως «ακμή», «κορυφή», «έδρα»,
  • ο προσδιορισμός τον αριθμό των εδρών, των ακμών και των κορυφών ενός τρισδιάστατου (3D) αντικειμένου.

Η συμβολή της επαυξημένης πραγματικότητας στη διδασκαλία της Γεωμετρίας κρίνεται σημαντική καθώς οι ερευνητές της μαθηματικής παιδείας υποστηρίζουν ότι η ικανότητα οπτικοποίησης των εννοιών του χώρου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο του γεωμετρικού συλλογισμού και της μαθηματικής σκέψης ευρύτερα (Bishop, 1980, 1989: Goldenberg, Cuoco, & Mark, 1998). Από την άλλη, η γεωμετρία θεωρείται από τα παιδιά ως ένα από τα δυσκολότερα θέματα των μαθηματικών. Η οπτικοποίηση στη μαθηματική εκπαίδευση σχετίζεται με τη δημιουργία και τη χρήση νοητικών αναπαραστάσεων (νοητικών εικόνων) της μαθηματικής πληροφορίας και τη σύνθεσή τους σε ένα νοερό σχήμα, διεργασία που είναι απαιτητική και δυσκολεύει μεγάλο αριθμό μαθητών και μαθητριων.

Υπεύθυνη των δράσεων και συντονίστρια του ευρωπαϊκού προγράμματος:

Στέλλα Σιούλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *