Τα παιδιά αναλαμβάνουν δράση στην παροχή πρώτων βοηθειών και την ΚΑΡΠΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης Γ’1 του σχολείου μας ενημερώνονται και μαθαίνουν να παρέχουν πρώτες βοήθειες στο πλαίσιο του κύκλου Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα – Ευ ζην», υλοποιώντας το Σχέδιο Δράσης «Πρώτες βοήθειες – Μαθαίνω να σώζω μια ζωή».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, με βιωματικό τρόπο και αξιοποιώντας τη χρήση εκπαιδευτικών προπλασμάτων, ήρθαν σε επαφή με τις θεωρητικές και πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται για τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής – ΒΥΖ. Έμαθαν τον σωστό τρόπο αξιολόγησης της κατάστασης ενός ατόμου που είναι πεσμένο κάτω, τον ενδεδειγμένο τρόπο κλήσης των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας (ΕΚΑΒ – 166), την εκτέλεση ΚΑΡδιοΠνευμονικής Αναζωογόνησης – ΚΑΡΠΑ (μόνο θωρακικές συμπιέσεις, χωρίς εμφυσήσεις λόγω του Covid-19), σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC). Τέλος, έμαθαν σε ποιες περιπτώσεις και πώς θα τοποθετούν ένα άτομο σε θέση ανάνηψης.

Το όραμά μας είναι όλα τα παιδιά που τελειώνουν το δημοτικό να γνωρίζουν βασικές πρώτες βοήθειες και, ειδικότερα, βασικές πρακτικές δεξιότητες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο, όπως αυτή της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση – ΚΑΡΠΑ).


Ευελπιστούμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές των γνώσεων αυτών στο οικογενειακό, το φιλικό και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρούν κάθε μέρα.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί σχεδιασμού και υλοποίησης: Στυλιανή Σιούλη, Γεώργιος Τσιτσιλέγκας, Μαρία Κυριάκου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *