Υπερήρωες εναντίον Covid – Μένουμε ασφαλείς δημιουργώντας ιστορίες

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Β2 ολοκλήρωσαν τον κύκλο Εργαστηρίων Δεξιοτήτων «Ζω καλύτερα – Ευ ζην: Αυτομέριμνα, Ασφάλεια και πρόληψη» υλοποιώντας το Σχέδιο Δράσης «Υπερήρωες εναντίον Covid – Μένουμε ασφαλείς δημιουργώντας ιστορίες».

Βασικός στόχος των Εργαστηρίων ήταν η συναισθηματική ενδυνάμωση και η υποστήριξη των μαθητών και μαθητριών στην κρίση της πανδημίας και η σωστή εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής και των μέτρων προστασίας από τον covid-19 στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον. Επιδιώχθηκε παράλληλα η ευαισθητοποίηση των παιδιών και η καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδας, με την υιοθέτηση συμπεριφορών που αποτρέπουν τη διασπορά του ιού.

Ως προς τις ήπιες δεξιότητες το Σχέδιο αποσκοπούσε στην καλλιέργεια της αυτομέριμνας, της κριτικής σκέψης, της επικοινωνίας, την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα σε νέες συνθήκες, τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση και την ευαισθησία, την υπευθυνότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Τέλος, επιδιώχθηκε η ανάπτυξη της ικανότητας κατανόησης προφορικού λόγου στα Αγγλικά και ο εμπλουτισμό του θεματικού λεξιλογίου.

Με σκοπό τη συγγραφή μιας ιστορίας υπερ-ηρώων και αξιοποιώντας τις ρουτίνες σκέψης Βλέπω–Σκέφτομαι–Αναρωτιέμαι και Σκέφτομαι–Προβληματίζομαι–Διερευνώ, τα παιδιά ενημερώθηκαν και ανέλυσαν τα χαρακτηριστικά του ιού και τα όπλα που χρειάζεται να επιστρατεύσουν οι υπερ-ήρωες πολεμιστές της ιστορίας τους, χρησιμοποιώντας πλαστικοποιημένες κάρτες για να δημιουργήσουν νοητικούς χάρτες.

Επίσης, ζωγράφισαν τη φιγούρα του ήρωα και της ηρωίδας τους, διακόσμησαν τις μάσκες τους και συμπλήρωσαν τα χαρακτηριστικά τους στην Κάρτα Ηρώων. Επίσης, συνδέοντας τα συμπεράσματά τους με τα καθημερινά τους βιώματα, συζήτησαν και αποτύπωσαν σε ζωγραφιές τις συμπεριφορές που παρατηρούν στο σχολικό και εξωσχολικό περιβάλλον, με στόχο να σκιαγραφήσουν τον χαρακτήρα του ήρωά τους και να ορίσουν τις προβληματικές καταστάσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν στην ιστορία τους.

Κατά τη συγγραφή των ιστοριών, τα παιδιά εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά. Αρχικά, βασίστηκαν στις Κάρτες Ηρώων, τις ζωγραφιές και τους νοητικούς χάρτες που δημιουργήσαμε για να γράψουν τα βασικά στοιχεία της ιστορίας. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσαν συνεργατικά μια από τις ιστορίες, εξασκώντας τις ρουτίνες σκέψης που θα ακολουθούσαν για τη συγγραφή και της δικής τους ιστορίας. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής, είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να σχολιάσουν τις ιστορίες των συμμαθητών και συμμαθητριών τους, δουλεύοντας σε ζευγάρια στους Η/Υ στο Εργαστήριο Πληροφορικής.

Για να δείτε τις ιστορίες μας, πατήστε εδώ.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος, τα παιδιά ενημερώθηκαν περαιτέρω αναφορικά με τον ιό και τα μέτρα προστασίας, την αυτομέριμνα και την ατομική υγιεινή από επαγγελματίες της Υγείας που επισκέφτηκαν το σχολείο μας. Επίσης, ήρθαν σε επαφή με συνομήλικα παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έμαθαν για τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας σε ευρωπαϊκά σχολεία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα eTwinning “EU Warrior kids Vs Covid”.

Συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί:

Μυρτώ Νεράντζη (υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης), Δανάη Τσιρλάκη-Μιχτή (οργάνωση επισκέψεων), Δήμητρα Προβελεγγίου (συνεργασία eTwinning)

Στο τέλος, θα βρείτε το e-book που δημιουργήσαμε με τις ιστορίες και τις ζωγραφιές μας.

Book titled 'Υπερήρωες εναντίον CovidΜένουμε ασφαλείς δημιουργώντας ιστορίες'Read this book made on StoryJumper

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *