ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ «Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ»

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ Τάξης με τις δασκάλες τους Παρασκευή Λαζαρίδου και Κατερίνα Κολοκυθά και τη συνδρομή της κας Βίκυς Μάρκου συμμετέχουν στο καινοτόμο πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας “Η αποδοχή του άλλου”.

Σκοπός του προγράμματος, το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με την καθηγήτρια του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ Αποστολίδου Βενετία, είναι να καλλιεργήσει την αγάπη των παιδιών για το βιβλίο και να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να εμπλακούν τα παιδιά σε μια συζήτηση για την αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο ζήτημα του ξένου μέσω της ανάδειξης της πολυφωνίας της λογοτεχνίας.

Το πρόγραμμα χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκίνησε πέρυσι αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί διακόπηκε από το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας του Covid-19. Στην πρώτη φάση, οργανώθηκε δανειστική βιβλιοθήκη τάξης και τα παιδιά μυήθηκαν στη διαδικασία του δανεισμού αλλά και τους κανόνες που τον διέπουν. Πριν την εισαγωγή στην έννοια του «ξένου» (μέσα από την ανάγνωση βιβλίων, ποιημάτων, την παρακολούθηση βίντεο) ζητήθηκε από τα παιδιά να απαντήσουν στο ερώτημα «Τι θα πει ξένος;».

Στη δεύτερη φάση, που βρισκόμαστε τώρα, τα παιδιά χωρισμένα σε πέντε ανομοιογενείς ομάδες επεξεργάζονται επιλεγμένα βιβλία μέσα από φύλλα εργασίας που έχουν δημιουργηθεί από τις εκπαιδευτικούς για τους σκοπούς του προγράμματος. Τέλος, στην τρίτη φάση τα παιδιά θα συζητήσουν για όλα τα βιβλία που επεξεργάστηκαν και θα ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με την παρουσίαση ενός βιβλίου, όπου ο «ξένος» είναι ένα ελληνόπουλο που ζει στο εξωτερικό. Εδώ θα επανέλθει το αρχικό ερώτημα «Τι θα πει ξένος;» και θα γίνει εξαγωγή συμπερασμάτων.

Τα βιβλία του προγράμματος:

Το χαρούμενο λιβάδι, Φυλλιώ Νικολούδη

Σκληρό καρύδι, Ελένη Σβορώνου,

Η ιστορία του Μίξ, του Μαξ και του Μεξ, Λουίς Σεπούλβεδα

Ο μαύρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος, Κίτι Κρόουθερ

Με λένε Νιλουφέρ, Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *