Συμμετοχή του σχολείου στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ Τάξης συμμετείχαν στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας με τίτλο “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”, το οποίο διοργάνώθηκε με υβριδική μορφή από το Πειραματικό ΓΕΛ Πατρών.
Στόχος του συνεδρίου ήταν να αναδείξει το έργο των συμμετεχόντων σχολείων στο ομώνυμο θεματικό δίκτυο “Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου”. Το παραγόμενο αποτέλεσμα περιλαμβάνει ερευνητικές εργασίες, έργα δημιουργικής γραφής, εικαστικά, δρώμενα, ψηφιακές αφηγήσεις, μουσικές παραγωγές, βιωματικά εργαστήρια, πάνω στις εξής υποενότητες της βασικής θεματικής:
α) Τοπική ιστορία και εθιμικές τοπικές συνήθειες
β) Μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι
γ) Τοπική Λογοτεχνία/ Συνδεδεμένοι με τον τόπο λογοτέχνες
δ) Τέχνες και αρχιτεκτονική
ε) Τοπική ιδιομορφία: φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον
στ) Οικονομική ζωή/ εμπορική δραστηριότητα
ζ) Εξέχουσες μορφές του τόπου.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν με δύο εργασίες με τίτλο “Μια Διαφορετική Ματιά στα Μνημεία της Πόλης” και “Όταν τα Βυζαντινά Τείχη Αφηγούνται Ιστορίες”, οι οποίες παρουσιάστηκαν διαδικτυακά την Πέμπτη 18 Απριλίου. Αφορούσαν στις ψηφιακές ιστορικές μυθοπλασίες που δημιούργησαν την περασμένη χρονιά στο μάθημα των Αγγλικών και στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων με αφετηρία τα παλαιοχριστιανικά και τα βυζαντινά μνημεία UNESCO της πόλης μας, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος “Εφαρμογή της ψηφιακής αφήγησης στο μάθημα των Αγγλικών“.
Οι εργασίες προετοιμάστηκαν σε μικτές ομάδες από τα δύο τμήματα, με χρήση φύλλων αναστοχασμού αναφορικά με τη μαθησιακή εμπειρία της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η προετοιμασία και η παρουσίαση των εργασιών εντάχθηκε στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων του κύκλου Φροντίζω το Περιβάλλον – Τοπική πολιτιστική κληρονομιά.
Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μυρτώ Νεράντζη