Έναρξη λειτουργίας ομάδων γονέων

Στο σχολείο μας θα λειτουργήσει τη φετινή χρονιά ο θεσμός των ομάδων γονέων, με συντονίστρια τη Σχολική Ψυχολόγο, κα Μαρία Ορφανίδου.

Βασικός σκοπός του θεσμού είναι η πρόληψη και η προστασία της ψυχικής υγείας και της θετικής εξέλιξης των μαθητών και των μαθητριών μας, και η προετοιμασία των γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας στο δύσκολο έργο τους, μέσα από την παροχή γνώσεων, την πληροφόρηση αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη.

Σε κάθε συνάντηση υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά την ανάπτυξη των παιδιών, τη σχέση και την επικοινωνία γονέα-παιδιού. Δίνονται πληροφορίες και κατευθύνσεις πάνω στο εκάστοτε θέμα σύμφωνα με τις απόψεις και τις εξελίξεις της επιστήμης της Ψυχολογίας, και ακολουθεί συζήτηση με ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των παρευρισκομένων γονέων/κηδεμόνων και της συντονίστριας.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στον χώρο του σχολείου, τις ώρες 8:15 – 9:30.

ΗμερομηνίαΤίτλος συνάντησηςΘέματα συζήτησης
      15/12/2023Σε νοιάζομαιΈμφαση θα δοθεί στην συναισθηματική επικοινωνία με το παιδί δίνοντας στο παιδί την αίσθηση ότι το ακούν και το σέβονται. Με την ενσυναίσθηση ο γονέας μπορεί να ενισχύσει το δεσμό με το παιδί ώστε να χαίρονται μαζί την επικοινωνία και την μεταξύ τους αλληλεπίδραση
      12/1/2024Αγάπη άνευ όρων αλλά εντός ΟΡΙΩΝΤα όρια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη του παιδιού. Παρέχουν ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο το περιβάλλον είναι προβλέψιμο και ασφαλές για την ανάπτυξη του παιδιού. Θα δοθεί προσοχή στο πως οι γονείς μπορούν να θέτουν αυτό το πλαίσιο και γιατί είναι σημαντικό. Θα συζητηθεί η χρήση των υπολογιστών και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
2/02/2024Το ξύλο έξω από το σπίτιΘα συζητηθούν οι επιπτώσεις της σωματικής τιμωρίας και γενικότερα των τιμωριών στην  ψυχοσυναισθηματική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.  
1/03/2024Η συνέπεια ως αποτέλεσμα επιλογήςΛέμε όχι στην τιμωρία αλλά ναι στην συνέπεια. Οι πράξεις των παιδιών όταν δεν τηρούν το πρόγραμμα και τα όρια που τίθενται από την οικογένεια έχουν συνέπειες. Οι γονείς μπορούν να επιλέξουν τους τρόπους που είναι λειτουργικοί και δεν προσβάλλουν το παιδί.
5/04/2024Οι κρίσεις ως μια ευκαιρίαΞεσπάσματα θυμού, μια απώλεια (θάνατος/διαζύγιο/ ασθένεια κ.α.) είναι δύσκολες καταστάσεις που όμως μπορούν να αποτελέσουν μια ευκαιρία για συνάντηση με το παιδί μας και την διαμόρφωση αξιών και στάσης ζωής
 3/05/2024Ο μύθος του τέλειου ΓονέαΥπάρχει ο επαρκώς καλός γονέας, ο αποτελεσματικός γονέας αλλά όχι ο τέλειος γονέας. Η δυνατότητα να επιτρέπει ο γονέας στον εαυτό του να έχει δύσκολες στιγμές και η ανάγκη να εντάξει την αυτοφροντίδα στην ζωή του είναι θέματα που θα συζητηθούν.
 7/06/2024Η χαρά της επικοινωνίαςΑνάπτυξη και ενδυνάμωση της επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και του γονέα μέσα στο πλαίσιο της σχέσης τους. Τι μας διδάσκουν οι έρευνες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *