Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων συναντούν το Πρόγραμμα Erasmus

Η τάξη Γ1 του σχολείου μας ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων «Η σωτηρία του πλανήτη περνάει από το πιάτο μας» με κεντρικό θέμα τη βιωσιμότητα στο σύστημα τροφής. Το Πρόγραμμα αποτελεί μια εφαρμογή της STEM Εκπαίδευσης για την Αειφορία και εντάσσεται στις δραστηριότητες αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του Σχεδίου Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας» που υλοποίησε το σχολείο μας τη φετινή χρονιά.

Τα επιμέρους ζητήματα του κύκλου ήταν η κυκλικότητα της φυσικής ζωής, η σύνδεση των διατροφικών μας συνηθειών με την κλιματική αλλαγή, και η συνδρομή της διαστημικής επιστήμης στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και για την επίτευξη βιωσιμότητας στον κύκλο διατροφής. Οι δεξιότητες στόχευσης του κύκλου των εργαστηρίων ήταν οι δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα, δεξιότητες ανάλυσης περιεχομένου σε ηλεκτρονικά μέσα, κατασκευές και επίλυση προβλήματος, ρουτίνες σκέψης και υπευθυνότητα.

Αρχικά, η τάξη κλήθηκε να απαντήσει το ερώτημα κατά πόσο είναι βιώσιμο το σύστημα τροφής μας, αναλύοντας σε ομάδες στατιστικά δεδομένα αναφορικά με την έκταση που αφιερώνεται παγκοσμίως στην παραγωγή τροφής και το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής διαφορετικών προϊόντων, και επιχειρώντας να οπτικοποιήσουν τον κύκλο παραγωγής του κολατσιού τους με αναφορά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση της τροφής.

Σκοπός των εισαγωγικών αυτών δραστηριοτήτων ήταν η πρόκληση γνωστικών και συναισθηματικών αντιδράσεων σχετικά με τις μη βιώσιμες διατροφικές συνήθειες. Αναφορικά με το πεδίο της STEM Εκπαίδευσης, εστιάζοντας στη χημική σύσταση των αερίων του θερμοκηπίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με βασικές έννοιες της Χημείας, όπως τα μόρια, τα άτομα, τις χημικές ενώσεις και τους τύπους τους.

Παράλληλα, με αφετηρία τη συμμετοχή του τμήματος στο Πρόγραμμα Little Green Farmers της AgroApps και σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, οι μαθητές και οι μαθήτριες εφάρμοσαν καλλιεργητικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας για να διερευνήσουν τον κύκλο ανάπτυξης και ζωής του φυτού. Βάσει των καταγραφών τους σε ημερολόγιο, συζήτησαν στην ολομέλεια για τις κλιματικές συνθήκες που συνετέλεσαν στην ανάπτυξη των φυτών τους και πως αυτές επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Επίσης, με την καθοδήγηση των μελών του Ομίλου Αστρονομίας Es…τρέλα, συνέκριναν τις καταγραφές τους με τις συνθήκες ζωής σε διαστημικούς σταθμούς και ενημερώθηκαν για τους τρόπους αντιμετώπισης προβλημάτων αναφορικά με τις καλλιέργειες που επιχειρούνται σε διαστημικούς σταθμούς, όπως η έλλειψη νερού και χώρου και η παραγωγή ενέργειας, αλλά και για τα τεχνολογικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τους μαθητές του Ομίλου Αστρονομίας για τη συνδρομή τους στη συζήτηση όσον αφορά στη σύνδεση της διαστημικής επιστήμης με τη βιωσιμότητα στο σύστημα τροφής, και για την όμορφη παρουσίαση που ετοίμασαν για την τάξη.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μυρτώ Νεράντζη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *