Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Τιμώντας την Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1, με τη δασκάλα τους Μαίρη Ασλανίδου, διαβάσανε το βιβλίο “Η μέρα που έγινα κι εγώ λύκος“. Η τάξη συζήτησε για τις λέξεις που πληγώνουν και γίνονται σαν δόντια κοφτερά, για τη σημασία του να ζητάς βοήθεια, αλλά και να τη προσφέρεις σε παιδιά-θύματα και κυρίως πώς να μη γίνεσαι και εσύ μέρος της αλυσίδας των κακών λύκων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 «σκάνε» τα μπαλόνια των αρνητικών συναισθημάτων και αναδεικνύουν τις αξίες της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συμβίωσης. Με μια συμβολική πράξη, τα παιδιά θέλησαν να περάσουν θετικά μηνύματα για ένα φιλικό προς όλους σχολικό περιβάλλον, αλλά και εξάσκησαν τη δημιουργικότητά τους επενδύοντας τη συμβολική πράξη με ποιητικά στιχάκια που συνέθεσαν τα ίδια σε ομάδες εργασίας.

Ο εορτασμός της Eβδομάδας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού για τη Γ1 Τάξη συνδυάστηκε με την υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του κύκλου «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ» και το Πρόγραμμα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων «Όλοι μαζί στη σχολική αυλή» με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Μυρτώ Νεράντζη. Οι δεξιότητες στόχευσης του κύκλου ήταν οι δεξιότητες κοινωνικής ζωής, διαμεσολάβησης και ενσυναίσθησης.

Μέσα από τις δραστηριότητες οι μαθητές και οι μαθήτριες αναγνώρισαν την αναγκαιότητα επαφής με τους άλλους και αποδοχής της διαφορετικότητας, διέκριναν τις αρνητικές από τις θετικές πλευρές της σχολικής ζωής και συνέβαλαν στο κοινό όραμα αντιμετώπισης των προβληματικών καταστάσεων σε επίπεδο τάξης.

Καλλιέργησαν επίσης την αναγνώριση συναισθημάτων μέσα από τις εκφράσεις του προσώπου, τις χειρονομίες, τις κινήσεις, τη στάση του σώματος και άλλα στοιχεία μη λεκτικής επικοινωνίας, και συνέδεσαν τα συναισθήματα με καταστάσεις που δυνητικά τα προκαλούν. Τέλος, εξασκήθηκαν σε τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισης των συγκρούσεων και προσπάθησαν να εντοπίσουν τα στοιχεία που διευκολύνουν ή δυσκολεύουν την επικοινωνία.

Book titled 'Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ'Read this book made on StoryJumper

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *