Υλοποίηση του Προγράμματος BIOKID

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, τα τμήματα της Δ΄ Τάξης είχαν την τιμή να υποδεχθούν τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ, κ. Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, για την υλοποίηση του Προγράμματος BIOKID.

Το Πρόγραμμα BIOKID αποτελεί μια εκλαϊκευμένη παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Interreg “Αξιολόγηση της πανίδας και διαχειριστικές πρακτικές για τη διασφάλιση της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή ορεινή περιοχή μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας: Καινοτόμες προσεγγίσεις για μελέτη και προστασία της βιοποικιλότητας σε τοπικά οικοσυστήματα – BIOINNOVATE”, το οποίο συντονίζεται από το Α.Π.Θ. με τη συμμετοχή των Δήμων Προσοτσάνης και Gotse Delchev, και του Bulgarian Biodiversity Foundation. Στόχος είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της βιοποικιλότητας και της γεωργίας στις περιοχές της Προσοτσάνης και του Gotse Delchev.

Ο κ. Θεοδωρίδης, επιστημονικός υπεύθυνος του διασυνοριακού έργου, παρουσίασε και συζήτησε με τα παιδιά για τα άγρια άλογα στο Μενοίκιο Όρος, προσαρμόζοντας το υλικό του BIOKID στις ανάγκες και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών και μαθητριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές και μαθήτριές μας παρακολούθησαν μια διαδραστική παρουσίαση των άγριων αλόγων, περιπλανήθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον με τη χρήση γυαλιών εικονικής πραγματικότητας, και εργάστηκαν επάνω σε 3D κειμενοπαρουσιάσεις.

Η συμμετοχή στο BIOKID – BIOINNOVATE συνδέθηκε με το πρόγραμμα Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας». Συγκεκριμένα, η γνώση γύρω από τα άγρια άλογα στην περιοχή της Προσοτσάνης και τα ελάφια στην περιοχή του Gotse Delchev, αποτελεί μέρος διεπιστημονικού project που υλοποιεί η Δ’ Τάξη με αφετηρία τα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος Erasmus+ και με επίκεντρο τον Μικρό Πρίγκιπα του Saint-Exupéry, τη μικρή αλεπού και τις άλλες μορφές ζωής που εμφανίζονται στο βιβλίο, αλλά και τη διερεύνηση των περιβαλλόντων άλλων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος. Μέσα από αυτή τη σύνδεση, στοχεύουμε να αναδείξουμε τη μοναδικότητα του πλανήτη μας, τις ευαίσθητες ισορροπίες της ζωής και την αξία της βιοποικιλότητας επάνω σ’ αυτόν.

Η ανάπτυξη καινοτόμων αντιλήψεων και προσεγγίσεων στη διαχείριση των ισορροπιών στα τοπικά όσο και στα ευρύτερα οικοσυστήματα είναι η ελπίδα μας για τη διατήρηση αυτού του όμορφου πλανήτη.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την ομάδα της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. για την όμορφη παρουσίαση τους, την έμπνευση και την κινητροδότηση για περαιτέρω ενασχόληση με τη βιοποικιλότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *