Ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων κινητικότητας στο Σχέδιο Erasmus+ «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας»

Το σχολείο μας ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες κινητικότητας των εκπαιδευτικών στο Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων με στόχο την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Αστρονομίας», με την υλοποίηση της 3ης κινητικότητας για επιτόπια παρακολούθηση στο Vasa International School of Stockholm.

Οι εκπαιδευτικοί Δήμητρα Προβελεγγίου και Μυρτώ Νεράντζη ταξίδεψαν στην Στοκχόλμη από τις 7 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου, για να παρατηρήσουν και να καταγράψουν πρακτικές διερευνητικής και ενεργητικής μάθησης και επίλυσης προβλημάτων, ειδικότερα όπως αυτές εφαρμόζονται στην εκπαίδευση STEM. Η δομημένη παρατήρηση της διδασκαλίας είχε ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με τις πρακτικές δραστηριότητες μάθησης (hands-on), την εφαρμογή της διαθεματικής/διεπιστημονικής προσέγγισης και τις μεθόδους καλλιέργειας δεξιοτήτων του 21ου αιώνα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στις δεξιότητες αναστοχασμού και μάθησης.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν εκτενώς με συναδέλφους στο σχολείο υποδοχής πάνω στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος, να παρατηρήσουν την εφαρμογή τους και να βιώσουν την καθημερινή σχολική πραγματικότητα μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η ευελιξία στη διαμόρφωση των ωρολογίων προγραμμάτων της κάθε τάξης και η εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών ανά ηλικιακή ομάδα (για παράδειγμα 6-8 χρονών) και όχι ανά τάξη, το οποίο επιτρέπει τους/τις εκπαιδευτικούς να προσαρμόσουν τη στοχοθεσία στις ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς να υπάρχουν αγχωτικά στενά περιθώρια για κάλυψη της ύλης.

Οι εκπαιδευτικοί μας επέστρεψαν ιδιαίτερα ικανοποιημένες με τις εμπειρίες και τα μαθησιακά αποτελέσματα που αποκόμισαν, έχοντας δημιουργήσει θερμές σχέσεις με τους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς που γνώρισαν και συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Στοκχόλμη.

Μπορείτε να βρείτε το ηλεκτρονικό ημερολόγιο της κινητικότητας ακολουθώντας τον σύνδεσμο https://padlet.com/myrtoner2014/pfw8ibp2s4365o94 .

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Σχέδιο Erasmus+ 2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697 «Ανάπτυξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα μέσω της διδασκαλίας της Αστρονομίας» μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο https://1dim-aei-thess.thess.sch.gr/blog/category/europaika-programmata/erasmus/shedio-erasmus-anaptixi-dexiotiton-astronomia/, και στην πλατφόρμα διάδοσης των αποτελεσμάτων Erasmus+ https://erasmus-plus.ec.europa.eu/projects/search/details/2021-1-EL01-KA122-SCH-000030697.

Δελτίο Τύπου στην ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας: https://kmaked.pde.sch.gr/site/index.php/european/deltia-typou-european/3177-1-erasmus

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *