Μίλα τώρα – Δράσεις για την Εβδομάδα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας κατά της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ Τάξης συμμετείχαν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που στόχο είχαν την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Αρχικά, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή μας στη σχολική δράση «Μίλα τώρα» που διοργανώνει το Χαμόγελο του Παιδιού και το YouSmile, το Ευρωπαϊκό Εθελοντικό Δίκτυο Μαθητών και Μαθητριών του Οργανισμού με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού (E.A.N). Συζήτησαν πως αντιλαμβάνονται το μήνυμα της δράσης σε σχέση με τα δικά τους βιώματα, ανέλυσαν τις επιπτώσεις των συμπεριφορών βίας και τα είδη του συμμετοχικού ρόλου που επιλέγουν οι μαθητές και οι μαθήτριες να υιοθετήσουν όταν γίνονται μάρτυρες τέτοιων περιστατικών στο σχολικό περιβάλλον, και ενημερώθηκαν περαιτέρω για τα άτομα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της βίας.

Στη συνέχεια, εργάστηκαν σε ομάδες για να συνοψίσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σε ηχογραφημένα κείμενα και αποτύπωσαν το μήνυμα της δράσης σε ψηφιδωτό με σκοπό τη δημιουργία αφίσας για την εκστρατεία.

Για τη δημιουργία του ψηφιδωτού, το οποίο κατασκευάστηκε με στοιχεία της τεχνικής Φίλιγκρι, οι μαθητές και οι μαθήτριες εργάστηκαν σε ομάδες με τη μέθοδο της Συνεργατικής Συναρμολόγησης (Jigsaw). Η διαδικασία της κατασκευής οργανώθηκε από τα ίδια τα παιδιά σε στάδια. Οι ομάδες, αφού εξοικειώθηκαν με τις τεχνικές λεπτομέρειες, ανέλαβαν η καθεμία ένα στάδιο κατασκευής. Ο συντονισμός όλων των ομάδων και η συνεργασία των μελών τους οδήγησε στην ολοκλήρωση του έργου. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ιδιαίτερα απλά: ξύλο, ατλακόλ και φύλλα περιοδικών.

Θέλοντας να αναδείξουν την εργασία και τα κείμενα τους, οι μαθητές και οι μαθήτριες πρότειναν τη δημιουργία του βίντεο ως του τελικού προϊόντος του Σχεδίου Εργασίας.

Εκπαιδευτικοί: Θεοδώρα Μιχαηλίδου και Μυρτώ Νεράντζη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *