Ο μυστικός ρεπόρτερ του Ε1
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε τάξης αρθρογραφούν φέτος ως “Μυστικοί ρεπόρτερ” στην ηλεκτρονική εφημερίδα της τάξης, περιγράφοντας δραστηριότητες και επισκέψεις που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Σκοπός της δράσης, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, είναι να συνδυάσουν την περιγραφή εικόνας και την παραγωγή γραπτού λόγου.
Συγκεκριμένα:
Κάθε βδομάδα ένας μαθητής ή μαθήτρια του Ε1, ύστερα από κλήρωση, αναλαμβάνει τον ρόλο του μυστικού ρεπόρτερ. Αποστολή του/της είναι να περιγράψει μέσα σε λίγες σειρές μια δραστηριότητα ή εκδρομή που πραγματοποιήθηκε και να αποκαλύψει την ταυτότητα του, μέσω του κειμένου που θα αναρτηθεί στο blog του σχολείου και στην κυψέλη της E-me!
Ces4kids: Πρόγραμμα Βιώσιμης Κινητικότητας (από Σοφία Ένγκελμπρεχτ)

Στην πρώτη εικόνα είχαμε μόλις τελειώσει από μια ακόμα δραστηριότητα της Βιώσιμης κινητικότητας. Αφού βγήκαμε από την αίθουσα που βρισκόμασταν κάναμε ένα σύντομο διάλειμμα και μετά βγήκαμε μια φωτογραφία με όλους τους υπεύθυνους του προγράμματος.

Στην δεύτερη εικόνα ήμασταν σε μια εκδρομή (το ΕΚΕΤΑ) και μόλις είχαμε βγει από έναν χώρο που μας έδειχναν ότι παρατηρούσαν τι συνέβαινε κάθε λεπτό και κάθε στιγμή στην πόλη. Μετά βγάλαμε μια φωτογραφία κάτω από τον ήλιο.

Στην τρίτη εικόνα βρισκόμαστε έξω από το σχολείο μας για να πραγματοποιήσουμε μια δραστηριότητα της Βιώσιμης κινητικότητας. Είχαμε βγει έξω για να παρατηρήσουμε διαφορά πράγματα. Μετά κάναμε μια στάση για να λύσουμε ένα ερωτηματολόγιο. Μόλις τελείωσε βγάλαμε μια φωτογραφία.
Παγκόσμια ημέρα διατροφής: ανταλλαγή πρωινού (από Ηλία Μπλετσογιάννη)
Μια σωστή μέρα διατροφής
Η μέρα μας θα πρέπει να ξεκινάει με ένα σωστό και πλήρες πρωινό. Αυτό θα πρέπει να έχει γάλα, δημητριακά (με σοκολάτα ή σκέτα), ψωμί με βούτυρο και μέλι και τις Κυριακές μερέντα. Επίσης θα πρέπει να πίνουμε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι. Θα συνεχίσουμε με ένα καλό δεκατιανό για να έχουμε δύναμη στο σχολείο που μπορεί να είναι ένα φρούτο ή ένα τοστάκι.
Το μεσημεριανό μας θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μαγειρεμένο στο σπίτι με αγάπη! Δύο φορές την εβδομάδα όσπρια, δύο φορές κρεατάκι, ψαράκι και λαχανικά με φρεσκοκομμένες σαλατούλες, τυράκι και ψωμάκι.
Το απογευματινό μας θα πρέπει να είναι εξίσου καλό για να μπορούμε να κάνουμε τις δραστηριότητές μας. Καλά είναι τα αυγουλάκια, τα γιαουρτάκια. Και τέλος το βραδινό μας πρέπει να είναι ελαφρύ. Και μην ξεχνάμε το γάλα το οποίο κάνει καλό στα κόκαλα! Αυτά είναι τα σωστά! Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε παιδάκια και θέλουμε και τις λιχουδιές μας! Τα τρώμε όλα με μέτρο.


Επίσκεψη της Δημοτικής Αστυνομίας (από Χάρη Νεοφυτίδη)
Στην αρχή όταν ήρθε η δημοτική αστυνομία στην τάξη μας είπε για τα σήματα των δρόμων και μας εξήγησε για τους νόμους που έχουμε στους δρόμους. Μετά εμείς κάναμε κάποιες ερωτήσεις. Στην συνέχεια αφού είδαμε κάποια πράγματα στον υπολογιστή κάναμε τις τελευταίες ερωτήσεις και συνεχίσαμε το μάθημα.


Εκδρομή στο Μουσείο Ανθρώπινου Σώματος (από τη Μαγδαληνή Πατσαρού)
Το μήνα Οκτώβριο, η πέμπτη τάξη επισκέφτηκε το μουσείο ανθρώπινου σώματος στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στην αρχή της επίσκεψης τα παιδιά παρακολούθησαν ένα ενημερωτικό βίντεο για τον εθισμό και τον κίνδυνο στο διαδίκτυο. Μετά ξεκίνησε η εκδρομή των παιδιών στο ανθρώπινο σώμα. Μπαίνοντας σε ένα μεγάλο ομοίωμα τα παιδιά εξερεύνησαν στην αρχή το στόμα, τα μάτια, το μυαλό, στο θώρακα όπου μελέτησαν τους πνεύμονες, τα όργανα στην κοιλιά και τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Το πιο εντυπωσιακό έκθεμα όμως, ήταν το ανθρώπινο έμβρυο, που κουνιόταν μέσα στο σάκο και η ανθρώπινη καρδιά που χτυπούσε σαν αληθινή. Ήταν μία συναρπαστική εκδρομή που βοήθησε τα παιδιά να καταλάβουν πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα!



ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΧΟΡΤΙΑΤΗ (από τον Θανάση Αμαραντίδη)



Χριστουγεννιάτικος στολισμός τάξης (από την Κατιάννα Κατσιαμούρη)
Η κυρία μας μας είχε πει από την προηγούμενη μέρα να πάρουμε ο καθένας από ένα στολίδι για να στολίσουμε το δέντρο της τάξης την πέμπτη ώρα.


Όσκαρ συμπεριφοράς (από τη Δήμητρα Τσαβδαρίδου)
Κάθε φορά που έχουμε καλή συμπεριφορά η κυρία μας βάζει μια καρδιά στον πίνακα. Αν καταφέρναμε να μαζέψουμε πέντε, τότε θα παίρναμε το όσκαρ συμπεριφοράς . Εκείνη την μέρα τα καταφέραμε και τότε πήραμε το όσκαρ συμπεριφοράς. Ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι, γιατί είχαμε αποδείξει στον εαυτό μας ότι μπορούμε να τα καταφέρνουμε αν βάλουμε έναν στόχο και προσπαθούμε καθημερινά να τον πετύχουμε .


Το πεπτικό σύστημα (από τον Γιάννη Τσεμπερίδη)

Για το μάθημα της Φυσικής, έπρεπε να φέρουμε ένα παλιό, άσπρο φανελάκι και μια υγρή κόλλα. Την επόμενη ημέρα, βγάλαμε τα φανελάκια και πήραμε ένα χαρτί Α3 που είχε τα όργανα του πεπτικού μας συστήματος. Τότε, βάψαμε τα όργανα και ύστερα τα κόψαμε. Αφού τα κόψαμε όλοι, τα κολλήσαμε ή με κόλλα σιλικόνης (με την βοήθεια της κυρίας) ή με την υγρή κόλλα που φέραμε.
Την επόμενη φορά που είχαμε Φυσική, φορέσαμε όλοι τα μπλουζάκια και βγήκαμε φωτογραφίες.


Σπόροι φυτού (από Κωνσταντίνο Άγουρο)
Σε αυτή την δραστηριότητα εγώ και η τάξη μου παίρνουμε σπόρους από το φυτό σελόζια για να τους φυτέψουμε στο σπίτι.


Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία (από Έλσα Μπακιρτζή)
Μια μέρα στο σχολείο μιλήσαμε για τα άτομα με αναπηρίες. Αρχικά είδαμε βίντεο για το πως μπορούνε οι τυφλοί να διαβάσουν βιβλία,τα οποία είναι γραμμένα με σύμβολα που αναγνωρίζουν οι τυφλοί.

Έπειτα βγήκαμε έξω στην αυλή και παρακολουθήσαμε έναν αγώνα μπάσκετ από αθλητές σε αμαξίδια και τέλος μας άφησαν να παίξουμε και εμείς καθισμένοι σε αυτά.

Αφιέρωμα στον Άλκη (από τον Αλέξανδρο Αλεξιάδη)
Την Τρίτη 01/02/2022, στη Θεσσαλονίκη έγινε ένα πολύ θλιβερό γεγονός. Δολοφονήθηκε ένα αγόρι 19 ετών, ο Άλκης. Αιτία… «το μίσος και η οπαδική βία», που στέρησαν τη ζωή σε ένα νέο παιδί. Θέλοντας να τιμήσουμε τον Άλκη και το γεγονός να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς αποφυγή για όλους μας…πραγματοποιήθηκε μία ακόμη δράση στην τάξη μας.
Αρχικά, ένας μαθητής περιέγραψε το συμβάν. Στη συνέχεια, συζητήσαμε όλοι μαζί, εκφράζοντας την άποψη και τα συναισθήματα μας. Έπειτα, μας ζητήθηκε να απευθυνθούμε γραπτώς, τόσο στον δράστη όσο και στον Άλκη. Τι θα λέγαμε αν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με εκείνον που χτύπησε θανάσιμα τον Άλκη; Τι θα θέλαμε να πούμε στον ίδιο τον Άλκη;
Οι απόψεις μας, παρουσιαστήκαν στον ιστότοπο επικοινωνίας της τάξης μας.
Ας ελπίσουμε ότι δε θα ξανασυμβεί ποτέ κάτι παρόμοιο!
Η ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ, ΑΛΛΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ!!!

Εδώ μπορείτε να δείτε το e-book με τις εργασίες των μαθητών και των μαθητριών.
https://www.flipbookpdf.net/web/site/866e49b455e58ce3a3ba51636db377fe92650db7202202.pdf.html#page/1