Ένα Eκπαιδευτικό Παιχνίδι με Κινητές Τεχνολογίες για την Ιστορία του Σχολικού Κτιρίου μας!

Στα πλαίσια του Ομίλου Ι Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών, μαθητές/τριες των Γ’ και Δ’ τάξεων σχεδίασαν και υλοποίησαν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για κινητές τεχνολογίες που παίζεται μέσα στους χώρους του σχολείου! Το παιχνίδι έχει θέμα την ιστορία του κτιρίου, η οποία εκτείνεται από το 1893 και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία ολόκληρης της πόλης.

Κατά το σχεδιασμό του παιχνιδιού τα παιδιά αναζήτησαν ιστορικές πηγές, μελέτησαν και οργάνωσαν τα ευρήματα ανά χρονική περίοδο, αξιολόγησαν την αξία τους για την ένταξή τους στο παιχνίδι και δημιούργησαν τα δικά τους κουίζ. Στη φάση αυτή, ο όμιλός μας συνεργάστηκε και με την υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, και συγκεκριμένα με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα ιστορικά στοιχεία για την περίοδο που στο σχολείο λειτουργούσε η παλιά “Οικοκυρική Σχολή”.

Η υλοποίηση του παιχνιδιού έγινε με την εκμάθηση και τη χρήση της διαδικτυακής εφαρμογής Actionbound και τη χρήση QR Κωδικών που τοποθετήθηκαν σε χώρους του κτιρίου. Το παιχνίδι παίζεται με κινητές συσκευές (έξυπνα τηλέφωνα ή ταμπλέτες) χρησιμοποιώντας το Actionbound App και μια εφαρμογή σάρωσης QR Κωδικών. Οι παίκτες περνάνε από διάφορους χώρους του κτιρίου και στον καθένα από αυτούς έρχονται σε επαφή με την ιστορία του, σταδιακά, ανά χρονική περίοδο. Οι QR κωδικοί παραπέμουν σε πληροφορίες – ιστοσελίδες, επιστημονικά άρθρα, παλιές φωτογραφίες, αυθεντικά ιστορικά έγγραφα, οι οποίες βοηθούν τους παίκτες να απαντήσουν στις ερωτήσεις quiz του παιχνιδιού.

Οι μαθητές/τριες του Ομίλου δοκίμασαν το παιχνίδι (playtest), τόσο με τη δική τους συμμετοχή, όσο και και με τη συμμετοχή μαθητών/τριών εκτός του Ομίλου. Η φάση αυτή ήταν απαραίτητη για ανατροφοδότηση και βελτίωση του παιχνιδιού.

Ευχόμαστε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και άλλοι/ες μαθητές/τριες του σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το παιχνίδι μας, όπως και οι δάσκαλοι/ες του σχολείου μας, ή οι κηδεμόνες και άλλοι επίσημοι φορείς της πόλης, και να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του σχολείου μας!

Η αφίσα για το παιχνίδι μας:

Συγχαρητήρια σε όλους και όλες τις game designers του Ομίλου Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών Ι !!!!!

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Σκαμνιώτη Πασχαλίνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *