Περιγραφή Ομίλου Κινηματογράφου
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΙΛΟΥ:
‘Από τη φωτογραφία στον κινηματογράφο’
Ο κινηματογράφος είναι συνδεδεμένος με την εικόνα και κατ’ επέκταση με την τέχνη της φωτογραφίας πάνω στην οποία εξάλλου βασίζεται. Στον όμιλο κινηματογράφου 2020-21, μετά από επτά χρόνια συνεχούς λειτουργίας,θα συνεχίσουμε να διερευνούμε τη σχέση των δύο αυτών μορφών οπτικοακουστικής καλλιτεχνικής έκφρασης.
Τόσο η κινηματογραφική παιδεία (film literacy) όσο και η φωτογραφική παιδεία (photo literacy) αποτελoύν βασικούς άξονες της οπτικοακουστικής παιδείας (audiovisual literacy) και της παιδείας στα Μέσα (media literacy).
Η γλώσσα των εικόνων εξελίσσεται καθημερινά. Τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τον πολυτροπικό τρόπο του φωτογραφικού και του κινηματογραφικού κώδικα,ενώ παράλληλα διαθέτουν μια ιδιαίτερη οπτική αντίληψη. Το σχολείο δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την πραγματικότητα και καλείται να καλλιεργήσει την ικανότητα των μαθητών να προσλαμβάνουν, να συνειδητοποιούν και να αναλύουν τους συγκεκριμένους εκφραστικούς κώδικες οι οποίοι στο σχολικό πρόγραμμα γίνονται εργαλεία κατανόησης του κόσμου.
Η εκπαιδευτική διαδικασία εμπλουτίζεται με τη χρήση ενός ζωντανού και σύνθετου συστήματος επικοινωνίας που μπορεί να έχει άμεση ή έμμεση σύνδεση με τα γνωστικά αντικείμενα του σχολείου (Περιβάλλον, Ιστορία, Λογοτεχνία, Αγωγή του πολίτη, Καλλιτεχνική Παιδεία, Θεατρική Αγωγή, Μουσική κλπ). Το καλλιτεχνικό ερέθισμα ανοίγει δρόμους στη φαντασία, απελευθερώνει το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών, συναρπάζει με την εικόνα, το χρώμα, τη μουσική, το ρυθμό, ωθεί την αυτενέργεια και την συνεργασία, διευρύνει την κοινωνική μάθηση και κινητοποιεί τη δημιουργία.
Η διεύρυνση του χαρακτήρα του ομίλου με την αξιοποίηση των τεχνικών και της αισθητικής της Φωτογραφίας που υλοποιήθηκε την σχ.χρονιά 2019-20 αγκαλιάστηκε από τους μαθητές του ομίλου με ενθουσιασμό και θα αξιοποιηθεί ως πρόταση καλής διδακτικής πρακτικής και φέτος. Η έμφαση πάντως θα παραμείνει στην κινηματογραφική παιδεία ενώ η Φωτογραφία θα χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα εργαλεία της κυρίως ενασχόλησής μας με την τέχνη του Κινηματογράφου.
ΣΤΟΧΟΙ
-η εισαγωγή της τέχνης του Κινηματογράφου και της Φωτογραφίας στην εκπαιδευτική πράξη
-η καλλιέργεια της ικανότητας του παιδιού να κατανοεί την πολυπλοκότητα του οπτικοακουστικού μέσου
-η αξιοποίηση του οπτικοακουστικού γραμματισμού ως εναλλακτικού συστήματος επικοινωνίας
-η αξιοποίηση του Artful Thinking και η γνωριμία με την Slow Art
-ο εμπλουτισμός του σχολικού προγράμματος
-η ανάπτυξη της κοινωνικής μάθησης
-η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης
-η δημιουργία ενεργών θεατών και όχι παθητικών δεκτών
-η εμπειρία της θέασης ως συλλογικής διαδικασίας
-η καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση
-η απόλαυση της τέχνης
Συνοπτικά, επιδιώκεται η εφαρμογή των 3Cs της κινηματογραφικής παιδείας :
● κριτική προσέγγιση (Critical approach)
● πολιτιστική προσέγγιση (Cultural approach)
● δημιουργική προσέγγιση (Creative approach)
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΠ/ΚΟΥ Σακελλαρίου Κατερίνα
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΕ91.01/ΠΕ06
ΤΑΞΕΙΣ Ε-ΣΤ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 12